When you tour a board and care home, someone will introduce themselves as the administrator. In California, that person...
After a parent moves into a care home, many adult children wonder the same thing: could we put a camera in Mom’s room? Maybe she has had unexplained bruises, maybe she has dementia and cannot tell you how her day went, or maybe you simply live far away and want peace of mind. Putting a camera in an assisted living room in California is possible in some situations, but the rules are more complicated than most families expect.
This guide explains what California allows if you want a camera in an assisted living room in California or a board and care home, why audio is a problem, how the facility’s waiver process works, roommate and privacy issues, and better ways to get the reassurance you are looking for.
California has no specific statute that gives families the right to install a camera in an assisted living room. For licensed RCFEs, including board and care homes, the state handles cameras in private areas through a licensing waiver the facility requests, with the resident’s written, revocable consent. Families should not install a hidden camera on their own.
The basic picture:
In 2015, the CDSS Community Care Licensing Division issued guidelines for video surveillance in adult and senior care facilities (Evaluator Manual section 2-5800). They say Title 22 does not directly address video surveillance, but residents’ privacy and dignity rights still apply, so private areas require a waiver and consent.
Key points from the CDSS video surveillance guidelines:
Guidance can change, so ask the home and your CDSS regional office whether newer instructions apply.
Audio is where families face real legal risk. California Penal Code section 632 makes it illegal to record a confidential conversation without the consent of everyone involved. A camera that records sound in your parent’s room could capture caregivers, roommates, visitors and medical staff. CDSS guidance also bars audio in facility video systems.
What this means in practice:
If you are considering any recording device, talk with an elder law attorney first.
A hidden camera in a California care home room creates serious problems. It may violate the privacy rights of your parent, a roommate and caregivers, can break wiretapping laws if it records sound, and usually violates the admission agreement. Footage may also be difficult to use and can end the relationship with the home.
Practical risks of a hidden camera:
If you believe your parent is being abused, do not wait to gather footage. Report it immediately. See our guide to elder abuse warning signs and how to report.
A California RCFE that wants video in private areas must request a waiver from CDSS, update its plan of operation to describe camera locations, purpose, staffing and how recordings are stored, and obtain each affected resident’s informed consent in the admission agreement. The waiver process is the facility’s responsibility, not the family’s.
What the home’s plan typically covers:
Saved recordings kept in resident records can be viewed only by people with legal authority to see those records. Residents who decline cameras in private areas can still be admitted, as long as they accept any common-area cameras.
In a shared room, any camera affects two people. Even if your parent consents, the roommate has the same right to privacy in care and in their own space. Practically, many homes will not consider a camera in a shared room, and families should not expect one. A private room makes camera discussions much simpler.
Options for shared-room residents:
No. Skilled nursing facilities are licensed by the California Department of Public Health, not CDSS, and the RCFE video guidelines do not apply to them. Nursing home residents also have strong privacy rights. Camera use in a nursing home room depends on the facility’s own policy, so ask the administrator before doing anything.
If your parent lives in a skilled nursing facility, see our overview of nursing homes in San Diego and our guide to reading nursing home star ratings.
If you want a camera in an assisted living room in California, start with a direct conversation with the administrator. Explain what worries you, whether it is falls, nighttime care, missing items or unexplained bruises. Often the real concern can be addressed through a care plan change, more checks, or better communication, and the home learns what matters to you.
How to frame the conversation:
For example, a family in Santee worried about nighttime falls might agree with the home on two extra overnight checks and a bed sensor instead of a camera. If the concern is about care quality rather than safety, our list of board and care red flags can help you judge whether it is time to consider another home. If the home will not discuss concerns at all, that tells you something important. Homes that welcome questions, share incident reports promptly and invite families to care conferences are usually the same homes where a camera feels unnecessary.
For most families, the goal behind a camera is reassurance. You can often get more useful information through regular communication, unannounced visits, technology your parent controls, and choosing a home with stable caregivers and a clean licensing record. Cameras cannot replace attentive staff.
Options that work well in board and care homes:
Before choosing a senior care home, ask about its monitoring policy openly. A good home will explain which areas have cameras, whether it has a waiver for private areas, how recordings are handled, and what other tools it allows families to use. Clear answers are a sign of a transparent operator.
Our guide to resident rights in California board and care homes covers the privacy rights behind these rules.
Elder Answers knows which board and care homes in San Diego and assisted living communities use common-area cameras, which support video calls and monitoring tools, and which have stable caregivers and clean licensing records. Our advisors personally visit every home we recommend.
Our senior care placement service is free for families because homes pay us after move-in, and our fee never changes your rate. Contact Elder Answers to find a home that gives your family real peace of mind.
California has no statute giving families a right to install one. For licensed RCFEs, CDSS guidance allows facility-run video in private areas only with a state-approved waiver and the resident’s written, revocable consent. Talk with the home and an elder law attorney before installing anything.
Generally, you should not. California Penal Code section 632 prohibits recording confidential conversations without everyone’s consent, and CDSS guidance bars audio in facility video systems. Audio recording carries real legal risk.
Yes. Under CDSS guidance, cameras in common areas that are readily viewable by the public may not need a privacy waiver. Ask the home where cameras are located and who views the footage.
Yes. Consent must be informed, specific to the facility’s video use, signed by the resident or a legally authorized representative, and can be withdrawn at any time. If consent is withdrawn, the video in that private area must be turned off.
A shared room involves a roommate’s privacy too, and most homes will not consider a camera there. A private room, common-area cameras or non-video monitoring tools are usually better options.
A hidden camera can violate privacy and wiretapping laws and your admission agreement. If you suspect abuse, report it immediately to Adult Protective Services, law enforcement, CDSS or the long-term care ombudsman rather than waiting to gather footage.
No. Nursing homes are licensed by the California Department of Public Health, and the CDSS RCFE video guidelines do not apply. Camera use depends on the facility’s own policy, and residents’ privacy rights still apply.
Usually yes, if your parent agrees and the home supports it. A tablet or smart display your parent uses for calls is different from a hidden recording device. Discuss setup, privacy and charging with the home.
When you tour a board and care home, someone will introduce themselves as the administrator. In California, that person...
Many families first hear the words "non-ambulatory" when a board and care home says, "We'd love to have your...
If your parent is moving into a board and care home or assisted living community, one of the first...
Before any licensed board and care home or assisted living community in California can accept your parent, it must...