Quick answer: Many people on dialysis can live in assisted living or a board and care home, especially those...
“Can a board and care home handle my dad’s oxygen?” “Mom has a catheter now. Does she need a nursing home?” These are some of the most common questions San Diego families ask, and the answers come from a specific part of California’s RCFE regulations: the rules on allowable, restricted and prohibited health conditions.
This guide explains RCFE restricted health conditions in plain language: what the term means, the full list of restricted conditions, which conditions are prohibited outright, what a home must have in place to accept a resident with a restricted condition, how hospice changes the rules, and how to find a board and care home that can safely meet your parent’s medical needs. Section numbers refer to Title 22 of the California Code of Regulations, which governs every Residential Care Facility for the Elderly.
RCFE restricted health conditions are medical needs that a California board and care home or assisted living community may accept only if specific requirements are met. Examples include oxygen, catheters, colostomies, diabetes, injections, incontinence and healing wounds. The home needs a care plan, trained staff and, for some tasks, a licensed health professional such as a home health nurse.
California sorts health needs in RCFEs into three groups:
These rules apply equally to a 6-bed board and care home and a large assisted living community, since both hold the same license. Our overview of what a residential care home for seniors is explains the RCFE license.
Title 22, section 87612 lists the RCFE restricted health conditions: oxygen administration, intermittent positive pressure breathing machines, colostomy or ileostomy care, enemas or suppositories, indwelling urinary catheters, managed incontinence, contractures, diabetes, injections, stage 1 and 2 pressure injuries, and wound care. Each has its own regulation.
The full list, with the section that governs each:
Many board and care homes in San Diego routinely care for residents with several of these. Incontinence and diabetes, for example, are common. The question is not whether a condition is restricted, but whether a particular home is set up to manage it.
When you call homes, it helps to name the condition the way the regulations do. Saying “my father has an indwelling catheter and uses oxygen at night” gets a clearer answer than “he has some medical needs.” Homes think in terms of these categories because their licensing inspector does too, and a precise description lets them tell you quickly whether they can help.
To accept or keep a resident with a restricted condition, an RCFE must have physician documentation of the condition, a written plan of care, staff who know how to recognize and respond to problems, and, when needed, an appropriately skilled professional such as a licensed nurse to perform medical procedures. The home must monitor and document changes.
Key requirements drawn from sections 87611 and 87613:
A home that is on probation, facing administrative action or recently cited for serious deficiencies may need Department approval before accepting residents with certain health conditions (section 87611). The state can also review a resident’s condition and require documentation (section 87617).
Board and care caregivers are not nurses. Tasks that legally require a licensed professional, such as giving injections when a resident cannot self-inject, must be done by the resident or an appropriately skilled professional, often a home health nurse who visits. Caregivers handle personal care, monitoring and calling for help.
How this works in practice:
For diabetes specifically, ask each home exactly how insulin is handled on weekends and evenings, not just weekdays. Our guide to diabetes and insulin in board and care homes goes deeper.
Title 22, section 87615 lists conditions that generally cannot be admitted or kept in an RCFE: stage 3 and 4 pressure injuries, gastrostomy tubes, nasogastric tubes, staph or other serious infections, tracheostomies, and residents who depend on others to perform all activities of daily living. The list is described as including, not limited to, these conditions.
What each means for families:
Residents with these conditions usually need a skilled nursing facility. See nursing homes in San Diego. If a prohibited condition develops after move-in, the home may need to give notice or the state may issue a relocation order, as explained in our guide to board and care eviction in California.
Yes. A home may ask the Department of Social Services for an exception when a resident has a restricted or prohibited condition but the resident’s needs can still be met safely. The request must include medical documentation and prognosis, a plan for meeting the resident’s health needs, and a plan to limit impact on other residents (section 87616).
Exceptions are case by case. Families should know:
If your parent has a borderline condition, ask a prospective home directly whether it has sought exceptions before and how that went.
Hospice creates the most important exception. A board and care home with a hospice care waiver may accept or keep a terminally ill resident with restricted or even prohibited conditions, as long as the resident is receiving care from a licensed, Medicare-certified hospice and the condition is addressed in the hospice care plan (sections 87632 and 87633).
What this means:
This is why asking “Do you have a hospice waiver?” is one of the most important questions on any tour. Our guide to hospice in a board and care home explains how end-of-life care works in a 6-bed home.
Bedridden residents and residents with dementia are covered by separate rules. Homes can care for bedridden residents only if they meet specific fire safety and care requirements (section 87606). Homes that accept dementia must meet added training, safety and activity standards. Neither is on the restricted list, but both affect which homes can accept your parent.
Questions to ask:
Our article on ambulatory vs. non-ambulatory residents explains why the distinction matters, and our page on memory care in San Diego covers dementia options.
List every health condition and medical task your parent needs, share the list honestly with each home before touring, and ask specifically how the home handles each one, including who performs it and when. Homes that regularly care for residents with similar needs will answer in detail.
A family checklist:
For example, a family in La Mesa whose mother uses oxygen, has type 2 diabetes with insulin and wears briefs might find that two of five homes they call already care for residents with that exact combination and have a home health nurse visiting daily. Those are the homes to tour. Our page on board and care in La Mesa covers that area, and our main board and care homes in San Diego page covers the county.
Elder Answers matches San Diego seniors with board and care homes that can safely manage their specific health conditions. Because our advisors personally visit the homes we recommend, we know which ones care for residents with oxygen, insulin, catheters, wounds and hospice, and which have the home health and physician relationships to do it well.
Our senior care placement help is free for families, because homes pay us after move-in, and that fee does not change your rate. We share your information only with homes you choose, and urgent moves can often happen within a few days. We have helped local families for well over a decade. Contact Elder Answers to discuss your parent’s needs.
They are medical needs a board and care or assisted living community can accept only if specific requirements are met. Title 22, section 87612 lists oxygen, IPPB machines, colostomy or ileostomy, enemas and suppositories, catheters, incontinence, contractures, diabetes, injections, stage 1 and 2 pressure injuries and wound care.
Yes, oxygen is a restricted condition, not a prohibited one. The home must follow the oxygen regulation, have a care plan and keep the equipment safe. Ask how the home handles oxygen deliveries, tank storage and power outages.
Under Title 22, section 87629, injections must be self-administered by the resident or given by an appropriately skilled professional. Many homes arrange home health nurses for residents who cannot self-inject. Ask each home exactly how insulin is handled every day of the week.
Section 87615 prohibits stage 3 and 4 pressure injuries, gastrostomy and nasogastric tubes, tracheostomies, staph or other serious infections, and total dependence on others for all daily activities. Exceptions can apply for hospice residents in homes with a hospice waiver.
Yes. An indwelling urinary catheter is a restricted condition. The home needs a care plan and access to a skilled professional for tasks such as catheter changes, often through a home health agency.
The home may need to give notice, or the state may issue a health condition relocation order. If your parent is terminally ill and on hospice in a home with a hospice waiver, they may be able to stay. A request for an exception is another possibility in some cases.
No. Each home decides which conditions it can safely manage based on staffing, training and relationships with home health providers. Share your parent’s full medical needs before touring so you only visit homes that are a good fit.
No. Dementia is covered by separate California rules for RCFEs that accept residents with dementia, including added training and safety requirements. Ask each home whether it accepts dementia and how it handles wandering and behaviors.
Quick answer: Many people on dialysis can live in assisted living or a board and care home, especially those...
Quick answer: When a doctor recommends assisted living, memory care or 24-hour care, it usually means they see safety...
Quick answer: Smoking in assisted living in California depends on each facility’s written policy. Many communities and board and...
Quick answer: Jewish assisted living in San Diego and other faith-based senior living options offer care shaped by religious...