Families planning a move often ask a practical question: how long will Mom live there? The average length of...
Every assisted living community and board and care home in California holds the same basic license: a residential care facility for the elderly, or RCFE. But a 6-bed home on a cul-de-sac in Escondido and a 150-unit community in La Jolla are very different places to live, and the law treats them differently in a few important ways.
This guide looks at how the size of a residential care facility for the elderly changes licensing, zoning, overnight staffing, supervision and daily care, and what that means for your parent. It is not about price. For a broader side-by-side on amenities and lifestyle, see our honest comparison of board and care homes vs. large communities in San Diego.
Yes. A 6-bed board and care home is a residential care facility for the elderly licensed by the California Department of Social Services (CDSS), exactly like a large assisted living community. Both must follow the same Title 22 regulations for admission, care, medications, resident rights and dementia care.
The RCFE license covers a wide range of sizes. In San Diego County, CDSS licensing data from October 2026 shows roughly 600 actively licensed RCFEs, and about three out of four of them are licensed for 6 or fewer residents. The rest range from 7-bed homes to communities licensed for several hundred.
What every RCFE must do, regardless of size:
Our explainer on what a residential care home for seniors is covers the basics if this is new to you.
California treats an RCFE serving six or fewer residents as a residential use of property, the same as a family home. Under Health and Safety Code Section 1569.85, cities and counties cannot require a conditional use permit or special zoning approval for a 6-bed home that they would not require of a single-family house in the same zone.
That one rule explains why so many board and care homes in San Diego are exactly 6 beds:
The result is a natural split in San Diego: hundreds of 6-bed homes in neighborhoods from Oceanside to Chula Vista, a small number of mid-size homes with 7 to 15 beds, and a group of large communities with 50 to several hundred residents.
The clearest legal difference by size is night staffing. Under Title 22, Section 87415, small RCFEs with fewer than 16 residents can meet overnight rules with a qualified staff member on call on the premises. Facilities with 16 or more residents must have at least one awake staff member on duty overnight, plus more staff as capacity grows.
In plain terms:
There is an important exception for dementia care. Under Title 22, Section 87705, a small home caring for residents with dementia must have at least one awake night staff member when a resident’s appraisal or behavior calls for it.
What this means for your parent: if your parent wanders, gets up often at night, is at high fall risk or needs repositioning, ask every home, large or small, whether the night caregiver is awake. A 6-bed home with an awake overnight caregiver for six residents can offer closer night supervision than a large community with one awake aide per wing.
California does not set a fixed daytime caregiver-to-resident ratio for RCFEs. Instead, homes must have enough trained staff to meet every resident’s needs. In practice, a 6-bed home usually has one or two caregivers on duty for six residents, while large communities often assign each aide many more residents.
What drives daytime staffing:
Neither model is automatically better. The question is how many minutes of hands-on attention your parent actually gets, and how quickly someone responds when they need help.
Every residential care facility for the elderly must have a state-certified administrator, but who that person is and how present they are varies with size. In many 6-bed homes, the owner is the administrator and is on site daily. Large communities have a full-time executive director overseeing departments and dozens of staff.
Practical differences:
California requires a responsible adult in charge at all times. Ask any home who is in charge when the administrator is away, especially on nights and weekends. Our post on RCFE administrator certification explains what the credential means.
In a 6-bed home, your parent typically sees the same two to four caregivers every week. In a large community, they may see many different aides across shifts. Consistency matters most for residents with dementia, hearing loss or anxiety, who do better with familiar faces and routines.
Questions that reveal consistency:
Small homes have their own turnover risk: if one key caregiver leaves, it affects every resident. Large communities may have more turnover overall but more backup. Our guide to board and care staff turnover explains how to ask about it, and caregiver training and background checks in California RCFEs explains what every caregiver must have.
Size alone does not decide care quality. Excellent and poor care exist in both 6-bed homes and large communities. Size changes how care is delivered: small homes offer more personal attention and familiarity, while larger communities offer more specialists, amenities and backup staff. The best fit depends on your parent’s needs.
Who tends to do well in a 6-bed residential care home:
Who tends to do well in a larger RCFE:
Whatever the size, check the home’s licensing history. Inspection reports, citations and complaints are public, and our guide to reading RCFE inspection reports shows what to look for. For dementia specifically, see memory care homes vs. memory care communities.
A small number of San Diego RCFEs are licensed for 7 to 15 residents. These mid-size homes keep much of the home-like feel of a 6-bed home, still fall under the smaller-facility night staffing rules, and often have more staff on duty during the day. They can be a good middle ground.
What to know about mid-size homes:
In the October 2026 CDSS data, San Diego County had only a few dozen licensed RCFEs in this size range, so openings can be limited. Our post on how many board and care homes are in San Diego County breaks down the licensing data by size and area.
Elder Answers has helped San Diego families for well over a decade compare small and large residential senior care settings. Our advisors personally visit the homes we recommend and know which 6-bed homes keep an awake caregiver overnight, which handle heavy care, and which larger communities do memory care well.
Our service is free for families because care homes pay us after a resident moves in, and the rate you pay does not change. We share your information only with homes you choose. Contact Elder Answers to explore board and care homes in San Diego alongside assisted living in San Diego.
No. Both are licensed as a residential care facility for the elderly by the California Department of Social Services and follow the same Title 22 rules. “Board and care” usually describes a small home with 6 or fewer residents, while “assisted living” usually describes a larger community.
California Health and Safety Code Section 1569.85 treats an RCFE with six or fewer residents as a residential use of property. That lets a 6-bed home operate in any single-family neighborhood without special zoning permits, which is much harder for larger facilities.
Not always. Homes with fewer than 16 residents can meet the overnight rule with a qualified person on call on the premises. Many good homes keep an awake caregiver anyway, and homes caring for residents with dementia must have awake night staff when a resident’s needs call for it.
California does not set a fixed daytime ratio for RCFEs. Homes must have enough trained staff to meet every resident’s needs. A 6-bed home typically has one or two caregivers on duty during the day; large communities usually assign each caregiver more residents.
Not necessarily. Larger communities have more staff and specialists overall, but each caregiver covers more residents. Small homes offer closer attention but less backup. Safety depends on the specific home’s staffing, training and licensing history, not size alone.
Yes. Many 6-bed homes in San Diego specialize in dementia care and must meet California’s extra dementia rules for training, safety and night supervision. Homes that use secured or delayed-egress doors need state approval.
CDSS licensing data from October 2026 shows roughly 600 actively licensed RCFEs in San Diego County, and about 450 of them are licensed for 6 or fewer residents. Numbers change as homes open and close, so check the CDSS Care Facility Search for current listings.
It depends on your parent’s needs and personality. Seniors who need a lot of hands-on help or do poorly in crowds often thrive in a small home. Active seniors who want amenities and social options often prefer a larger community. Touring both is the best way to decide.
Families planning a move often ask a practical question: how long will Mom live there? The average length of...
Caring for someone with Alzheimer's or another dementia is a 24-hour job that can wear down even the most...
"Can I keep my car?" is one of the first questions many parents ask about moving. Families ask a...
When a parent starts needing more help, many San Diego families face a fork in the road: add an...