When you tour a board and care home, someone will introduce themselves as the administrator. In California, that person...
When you leave your parent in a board and care home, you are trusting strangers with their safety, dignity and medications. It is fair to ask: who are these caregivers, and what training do they have? California has specific RCFE caregiver training requirements and background check rules that every licensed board and care home and assisted living community must follow.
This guide explains California’s RCFE caregiver training requirements in plain language: background checks, initial and annual training hours, dementia and medication training, CPR and first aid, and administrator certification. It also shows how San Diego families can check whether a home is actually following the rules.
California requires direct care staff in a licensed Residential Care Facility for the Elderly to complete 40 hours of initial training, with 20 hours before working independently with residents and 20 more within the first four weeks. At least 16 hours must be hands-on. Caregivers then need 20 hours of training every year (Health and Safety Code section 1569.625).
The basic RCFE caregiver training requirements at a glance:
These rules apply equally to a 6-bed board and care home and a large assisted living community. They took effect January 1, 2016, after California expanded training through AB 1570 and SB 911.
California requires RCFE direct care staff to complete 12 hours of dementia care training as part of their 40 initial hours, with 6 hours in the first 20 hours and 6 in the second 20. Caregivers also need 8 hours of dementia training every year as part of their annual hours.
Dementia training typically covers:
Homes that advertise dementia care and those using secured exits must meet additional requirements. Our guide to dementia care training requirements for California RCFEs goes deeper, and our page on memory care in San Diego covers larger options.
Caregivers who help residents with medications need extra training and must pass an exam. In homes licensed for 15 or fewer residents, which includes nearly every board and care home in San Diego, staff need 6 hours of hands-on shadowing and 10 hours of other training. In larger homes, the requirement is 16 hours hands-on and 24 hours of other training.
Key medication training rules:
In a California RCFE, caregivers assist residents with self-administering medications. They are not nurses and generally cannot give injections, with limited exceptions. Our guide to pharmacy and prescriptions in board and care homes explains how medications are ordered and handled, and diabetes and insulin in board and care homes covers insulin rules.
Yes. RCFE direct care staff must complete first aid training, and California requires at least one staff member trained in CPR to be on duty and on the premises at all times. That rule does not require staff to perform CPR when a resident has a valid do-not-resuscitate order or POLST.
What families should know:
Every RCFE employee, the licensee and most adults living in the home must obtain a criminal record clearance or exemption before they start working or living there (Health and Safety Code section 1569.17). Fingerprints are submitted to the California Department of Justice, which forwards them to the FBI for a state and federal criminal history check.
How the background check process works:
California RCFE administrators must complete at least 80 hours of state-approved certification training, including at least 60 hours of live instruction, and pass a state exam of at least 100 questions. They renew every two years with 40 hours of continuing education, including at least 8 hours on dementia care (Health and Safety Code section 1569.616).
Other administrator rules:
Our guide to RCFE administrator certification explains what the certificate tells families.
Caregivers who care for residents receiving hospice, using postural supports, or living with certain restricted health conditions need specific additional training, generally 4 hours initially and 4 hours each year. This is on top of the standard 40 initial hours and 20 annual hours.
Situations that trigger extra training or approvals:
California’s RCFE caregiver training requirements set a floor, not a ceiling. The best board and care homes in San Diego go further: they pair new caregivers with experienced ones, keep the same staff for years, and train on each resident’s specific needs. Experience and consistency often matter as much as hours on a certificate.
Signs of a well-trained team:
Our guide to board and care staff turnover explains why long-tenured caregivers are such a strong signal.
RCFE caregiver training requirements sit between in-home care and nursing homes. Home care aides hired through licensed agencies have their own, lighter training rules. Nursing homes use certified nursing assistants (CNAs) with state-approved training and certification, working under licensed nurses. Board and care caregivers are trained for personal care and supervision, not nursing.
How the settings differ for families:
Some board and care caregivers are also CNAs or have years of hospital or home care experience, which can be a plus. Ask about it on your tour. For example, a family in Chula Vista comparing two homes might learn that one home’s night caregiver is a CNA with ten years of experience, while the other relies on newer staff. Both may meet the legal minimum, but the difference matters for a parent who needs frequent help overnight.
Start with the CDSS Care Facility Search. Inspection reports often cite missing training records, incomplete background checks or staff working before clearance. Then ask the home directly how it trains caregivers and tracks clearances. A good administrator will answer without hesitation.
Questions to ask on your tour:
Our guide to reading RCFE inspection reports shows where to find these citations, and our list of board and care tour red flags helps you spot problems in person.
Elder Answers recommends only licensed board and care homes in San Diego that our advisors have personally visited. We review each home’s licensing history, including citations for training or background check problems, and we know which homes keep stable, experienced caregivers.
Our senior care placement service is free for families because care homes pay us after move-in, and our fee never changes your rate. Contact Elder Answers to talk with a local advisor.
Direct care staff need 40 hours of initial training: 20 hours before working independently and 20 hours within the first four weeks, including at least 16 hours of hands-on training. After that, they need 20 hours of training each year.
Yes. California requires 12 hours of dementia care training within the 40 initial hours and 8 hours of dementia training each year. Homes that advertise dementia care have additional requirements.
Usually not. Board and care caregivers are trained direct care staff, not licensed nurses. Board and care homes provide personal care and supervision, and they bring in home health or hospice nurses when skilled care is needed.
Yes. Employees, the licensee and most adults living in the home must get a criminal record clearance or exemption through fingerprinting before they work or live there. The check covers both California and FBI records.
No. California requires clearance or an approved exemption before employment, residence or initial presence in the facility. If you suspect someone is working without clearance, raise it with the administrator or CDSS.
Yes. California requires at least one staff member trained in CPR to be on duty and on the premises at all times. The rule respects valid DNR orders and POLST forms.
Read the home’s inspection reports in the CDSS Care Facility Search, looking for citations about training records or background checks. Then ask the administrator how training is done and how long caregivers have worked there.
Administrators complete at least 80 hours of certification training and pass a state exam. They renew every two years with 40 hours of continuing education, including at least 8 hours on dementia care.
When you tour a board and care home, someone will introduce themselves as the administrator. In California, that person...
Many families first hear the words "non-ambulatory" when a board and care home says, "We'd love to have your...
If your parent is moving into a board and care home or assisted living community, one of the first...
Before any licensed board and care home or assisted living community in California can accept your parent, it must...